Wat een cowerkplek voor jou kan betekenen

cowerkplek verschillen

Een cowerkplek is niet alleen een locatie waar je je laptop open doet en gaat werken tot je weer naar huis gaat. Het is een ontmoetingsplek, een plek waar je inspiratie op doet en het geeft je de mogelijkheid om als ondernemer onderdeel van iets meer te zijn dan alleen je eigen opdrachten. Het vervult belangrijke basisbehoeften die elk mens heeft.

De originele titel van deze blog was “waar je op moet letten bij het kiezen van een cowerkplek.” Ik vond een handige infographic en wilde de informatie vertalen naar een artikel voor Nijmeegse ondernemers. Maar na gesprekken met onze eigen huurders besefte ik me dat niemand bij RebelSpaces is vanwege de oppervlakte, prijs of m³ per huurder. Onze huurders zijn hier om drie hoofdredenen. Zij hebben allemaal:

  • de behoefte om te creeëren;
  • de behoefte om te verbinden;
  • en de behoefte aan een overstijgende visie.

Dit zijn fundamentele behoeften de elk mens heeft, zowel privé als professioneel. Dus veel meer dan faciliteiten, voordelen en prijs, is de vervulling van deze behoeften essentieel bij het kiezen van een werkplek. In deze blog leg ik uit wat deze behoeften inhouden voor hen zodat jij beter kan bepalen welke cowerkplek, als een cowerkplek überhaupt de juiste keuze is, voor jou het meest kan betekenen.

cowerkplekken en creeëren

Je wordt geen ondernemer als je geen behoefte voelt om te creeëren. Waarschijnlijk ben jij voor jezelf begonnen omdat je je creativiteit niet kwijt kon, of je wilde iets voor jezelf opbouwen. Je werkruimte beïnvloedt je creativiteit en productiviteit. Hoe schoon en opgeruimd het is, is vanzelfsprekend belangrijk (alhoewel sommige mensen beter werken in een chaotische ruimte dan een steriel schone ruimte). Maar de esthetische uiterlijk van een ruimte heeft ook een sterk effect op je productiviteit en creativiteit. En geluidsniveau is ook belangrijk; één van onze huurders vertelde dat ze precies de juiste verhouding heeft tussen ‘’rust en geroezemoes” om goed te concentreren.

Ga bij jezelf te rade wat jij nodig hebt om je creativiteit en productiviteit zo effectief mogelijk te maken. Welke inrichting stijl spreekt jou aan? Hoe geordend of chaotisch heb je je werkruimte het liefst? Hoe stil moet het zijn voor jou om te kunnen concentreren? Vind je het fijn als je tussendoor wat gevraagd wordt of verlies je dan meteen je concentratie? Maar het belangrijkste: voel vooral wat voor effect een ruimte op jou heeft. Ga eens een dag proefzitten om te kijken of jij daar goed werkt.

cowerkplekken en verbinden

Ondernemen, en leven, doe je niet alleen. De waarde die we vinden in ons leven wordt sterker door onze verbindingen met andere mensen. En ondernemen wordt beter, leuker en zinvoller als we met anderen werken. Je kunt met anderen aan de slag gaan en successen delen. Aangezien eenzaamheid heerst onder ZZP’ers is het logisch dat een cowerkplek deze behoefte moet vervullen.

Verbinden gebeurt op veel manieren. Het kunnen simpele dingen zijn zoals samen lunchen tot samen opdrachten binnenhalen en uitvoeren. Een cowerkplek faciliteert dit bijvoorbeeld door brainstormsessies, daily stand-ups, workshops en het actief verbinden van mensen aan elkaar.

Hoe ziet jouw behoefte om te verbinden eruit? Werk jij graag op jezelf en wil je niet gestoord worden? Heb je juist graag veel mensen om je heen waar je zowel privé als professioneel mee optrekt? Of zoek je gewoon een paar lunch maatjes? Ook hierbij gaat het vooral om een kwestie van gevoel. Passen de mensen in je cowerkplek bij jou? Eén van onze huurders zei dat we “dezelfde taal” spreken. Dus zoek een cowerkplek met mensen waar je mee wíl en kán verbinden op de manier waar jij behoefte aan hebt.

De behoefte aan een overstijgende visie

Ondanks onze individualistische houding willen we toch onderdeel zijn van iets groters. Sommigen van ons voelen zelfs dat we niet anders kunnen, misschien jij ook. De meest voorkomende reden dat huurders voor RebelSpaces kiezen is onze focus op duurzaamheid en circulaire economie. RebelSpaces is gebouwd om die visie te bevorderen en dat zie je aan onze interieur en manier van werken. De behoefte aan een overstijgende visie kun je ook stellen als de behoefte om onderdeel te zijn van iets dat jezelf overstijgt, de behoefte om niet alleen voor jezelf bezig te zijn. Dat maakt het werk dat je doet zinvoller en de verbindingen die je maakt sterker.

Niet iedereen heeft behoefte aan een sterke visie op duurzaamheid. Sommigen vinden groei belangrijker of sociale zekerheid. Wat het ook is, als je kan werken in een cowerkplek met mensen die jouw visie delen en het uitdragen in de praktijk, zul je productiever en gelukkiger zijn. Dus vraag jezelf wat jij belangrijk vindt. Wat zijn jouw principes? Wat zijn jouw doelen? Als je een plek kan vinden die daarbij aansluit, heb je iets prijsloos gevonden.

Een cowerkplek is niet je enige optie

De behoeften van onze huurders kunnen op tal van andere manieren vervuld worden. Die van jou ook. Als je je afvraagt of een cowerkplek iets voor jou is, of verschillende cowerkplekken aan het overwegen bent, vraag je dan af welke behoeften je wilt vervullen. Misschien kom je dan tot de realisatie dat je gewoon een mooie ruimte in je huis nodig hebt. Misschien kom je zelfs tot de realisatie dat je liever voor een baas wilt werken omdat je dan zinvol werk kan doen en kan verbinden met collega’s. Laat je in ieder geval niet leiden door de mogelijkheden die je denkt te hebben, want uiteindelijk gaat het erom of je je behoeften kan vervullen en dat kan op eindeloze manieren.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *